Deilig høstmat som lager seg selv mens du gjør noe annet i 3-4 timer – 100 % #localfood

Om denne retten

 • antall personer; 4      tid å lage; 20 minutter + 3-4 timer koking

Dette trenger du (N=norske produkter fåes i butikk, HD=hjemmedyrking mulig)

 • 4 lammeskank (N)
 • 2 store løk (N)
 • 4-6 gulrøtter (N)
 • 4-6 tomater (N) eller 2 bokser hermetiserte tomater
 • rødvin/vann (N)
 • fond (okse eller lam) (N)
 • laurbær
 • rosmarin (N)
 • mandelpoteter (N)
 • fløte (N)
 • smør (N)

Slik går du fram

Salte og pepre lammeskankene.  Brun disse godt i meierismør i en stekepanne.  Legg skankene i en dyp ildfast form/gryte som har lokk.  Skrell og skjær løken i båter.  Vask og rens gulrøttene og skjær disse i 5-10 mm biter.  Flå tomatene og hakk disse – alternativt kjøp hakkede hermetiserte tomater.  Legg løken, gulrøttene og tomatene sammen med lammeskankene.  Legg i et laurbærblad. Ta rosmarinbladene av stilken og hakk disse med kjøkkenkniven. Bland dette med grønnsakene i formen.  Hel over rødvin og vann i forholdet 1:3 – sånn cirka. Smak til med fond, men pass på så det ikke blir for salt. Det som er VIKTIG er at kjøttet dekkes i væske, og at du steker i ovnen på 130 grader med lokk i 3-4 timer.  Kjøttet er ferdig når det nesten faller av benet. Pirk i kjøttet med en gaffel.  Sjekk underveis så det ikke koker tørt og etterfyll med vann og eventuelt fond.

Kok mandelpotetene og skrell disse.  Mos i en kjele og tilsett smør, salt, pepper og litt fløte.  Om du bruker en foodprosessor blir mosen for fin. Om du ønsker tilsetter du litt hvitløk.

Tips 1; Om grønnsakene kokes helt bort går det fint å tilsette noen ekstra grønnsaker underveis. Om du ikke tror de blir ferdige koker du de litt først. Om du oppdager det helt tilslutt, kan du også ta ut lammeskankene forsiktig (slik at de ikke faller fra hverandre) og holde de varme. Sil sausen og justere denne eventuelt redusere.  Kok grønnsaker ved siden av legg disse i den ferdige sausen.

Tips 2; Jeg liker å legge litt mandelpotetmos sammen med lammet og grønnsakene som vist på bildet, men mandelpotetmosen kan du naturligvis også fint serveres ved siden av i en liten bolle.

Tips 3 ; Plukk ut laurbærbladet før servering

Drikke

Isvann og rødvin

Categorieskjøtt