Om retten
Den klassiske norske fiskesuppen er ofte basert på fløte Min suppe ligger nærmere den franske «bouillabaisse», og er lettere. Den tar litt tid men er verdt strevet.
personer : 2 | tid : 60 minutter
Du trenger
- 1 stor fennikel
- 1 stor løk
- 3 store gulerøtter
- 4 stangselleri eller tilsvarende sellerirot
- 3 fedd hvitløk
- 1 boks tomater
- 2 store tomater
- 1 sitron
- 1/2 kg reker
- 1/2 kg hvit fiskefilet (breiflabb, isgalt, brosme, torsk)
- 3 dl fiskefond
- 3 dl tørr hvitvin
- 1 laurbær
- 1 spk fersk estragon
- 1/2 tsk chilli chips
- olivenolje
- 25 gr smør
- salt
- pepper
Slik går du fram
Skjær gulerøttene, fennikelen, løken og selleri i terninger. Stek halvparten av grønnsakene i olivenolje til de er møre (3-5 minutter). Ha i tomatboksen, fiskefonden og hvitvinene. Ha i et laurbarblad, estragon, chilli chips og salt og pepper. Rens rekene og ha i halvparten av rekehodene i kjelen – ikke rekene. La blandingen så vidt koke/putre (ikke fosskoke) i 4o minutter. Kjør halvparten av blandingen i en food processor i 3-4 minutter. Mos blandingen gjennom en sil og gni med en skje i silen, slik at all vesken kommer ut. Sil også resten av innholdet i kjelen. Du har nå en fin rød fiskebasis som du må smake til med salt og pepper. Kryst også saften fra en halv sitron. Ha i smøret.
I den silte suppen legger du nå i resten av grønnsakene og kok disse møre ca. 25. minutter. Når disse er møre setter du ned varmen og legger i fisken – som du har skåret i like store terninger. La fisken trekke i 5-7 minutter.
Server suppen med nystekt grovt brød og godt smør. Pynt med persille og toppen/dusken av fennikelen